14 198 kertaa kiitos!!!

,

Istun Laajalahden luonnonsuojelualueen penkillä. Täältä se tavallaan alkoi vajaa 25 vuotta sitten, kun olin ihastunut tähän henkireikään tiivistyvän Espoon keskellä ja rakentaminen uhkasi nakertaa alueen. Keksimme kerätä nimiä ja kampanjoida Laajalahden reunametsien suojelun puolesta lukiolaisina. Se oli eka kerta, kun jouduin ylittämään kynnyksen, että otin tietoisesti riskin lisäsyystä ivan kohteena olemiselle koulussa, jossa nyt ainakin minusta tuntui, että kaikki tällainen oli tosi noloa.

Nyt vetää nöyräksi, että noin moni on luottanut tapaani ajatella ja ilmeisesti siihenkin, miten olen yrittänyt toimia sisäministerinä, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä kansanedustajana viimeisen neljän vuoden aikana. Varsinkin sisäministerin tehtävät ovat kieltämättä koetelleet kanttia: teemat eivät ole olleet minulle ennalta tutuimpia ja varsinkin turvapaikanhakijoihin liittyen omakaan käsitys oikeasta ja väärästä ei ole suinkaan mustavalkoinen. Moni on tuntunut tietävän paremmin ainoan oikean ratkaisun. Moni näyttää kuitenkin olevan myös kanssani samaa mieltä, että Suomen pitää olla samaan aikaan sekä turvallinen että avoin ja kansainvälinen – hallitusti mutta ei sulkeutuen.

Talouspolitiikassakaan ei yleensä löydy mustavalkoisesti hyviä ja huonoja ratkaisuja. Se, että Kokoomus ei hävinnyt vaaleissa, kertoo kuitenkin nähdäkseni siitä, että olemme reilusti olleet ennen kaikkea velkaantumista vastaan sekä työn ja yrittämisen puolesta – ja tässä hallituksessa pystyneet toteuttamaan tätä reseptiä (140 000 työpaikkaa, valtion velkaantumisen pysäyttäminen, 1,5 mrd € tuloveronalennukset). Siihenkin moni luottaa, vaikka välttämättömien leikkausten tekeminen on ollut meille kaikille vaikeaa.

Olen tyytyväinen siihen, miten paljon sinivihreys on Kokoomuksessa vahvistunut! 4 vuotta sitten kylteissäni luki ”Irti hiilestä ja puolitetaan tuontiöljyn käyttö”. En olisi silloin uskonut, että nämä molemmat päätyisivät kuukautta myöhemmin hallitusohjelmaan. En myöskään sitä, että nyt neljä vuotta myöhemmin Kokoomus ohjelmassaan ajaa turpeen energiakäytön päättymistä 2035 ja sitä, että vero-ja tukiratkaisuin biokaasu- tai sähköautosta tehdään kaikille edullisempi valinta kymmenessä vuodessa.

Talouden, työn ja yrittämisen sekä ympäristövastuun projektilla on taas saranakohta tänä keväänä. Nyt muutama päivä palautellaan ja sitten kääritään hihat!!

Kiitos vielä kerran aivan erityisesti rakkaalleni Annalle kaikesta venymisestä ja tuesta!! Kiitos liikuttavasta myötäelämisestä myös pojille Vilholle ja Tapiolle! Kiitos isälleni Jounille sekä avusta poikien hoidon ja logistiikan kanssa että hyvistä kommenteista, joita arvostan paljon, vaikka yleensä intänkin vastaan.

Kiitos työtiimilleni avustajat Titta Andersson-Bohren, Tuomas Rautanen ja Tuomas Stöckel – te olette saaneet eniten niskaanne niissä hetkissä joissa stressinsietoni rajoja on koeteltu (tai menty yli…)!

Kiitokset Lauri Tieralalle – ei ole tarvinnut aprikoida onko kampanjan organisointi hallinnassa ja valinnat tervehenkisiä sinun johdollasi! Kiitos Timo, Mikael, Pirita, Esa T, Esa H, Henrikki, Jukka, Jaakko, Jouko, Juho, Olli, Pasi, Petri R, Petri V, Saara, Suvi, Erkki, Kalevi, Gabriella, Pirve, Soile, Janne K, Johanna L, Ilkka H, Ulla ja Jorma L ja Panu W – vain mainitakseni teitä, joiden kanssa on oltu sänkkärit niskassa milloin seiskalta aamulla Järvenpään asemalla, milloin jakamassa proteiinipatukoita Esportista palaaville tai mitä kummallista milloinkin. Ja suurkiitos kaikille niille, jotka ovat luukutelleet omia alueita tai puhuneet puolestani tutuilleen – kaikella sillä on merkitystä ja se on yhtä kuin onnistunut kampanja!!!!!