Jatka ydinvoimaa Saksa!

,

Eurooppa kärvistelee irti venäläisestä energiasta. Kiireellisimmin pitäisi päästä kaasusta ja hiilestä. Totuuden hetki koittaa ensi talvena. Uudenlaiset energianlähteet ovat tärkeitä, mutta eivät ehdi hätiin. Ydinvoimaloiden sulkemisten lykkäämisellä ja kotien lämpötilalla on moninkertainen merkitys ensi talvesta selviämiseen.

 

Keski-Euroopassa on tarkoitus sulkea tänä ja ensi vuonna 5 ydinreaktoria. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n maaliskuussa julkaisemien laskelmien perusteella näiden 5 ydinvoimalan käytön jatkamisella voitaisiin korvata venäläistä maakaasua kolme kertaa enemmän kuin EU-komission kärkihankkeeksi nostamalla biokaasulla. Tuulivoima ja aurinkopaneelit taas ovat kyllä tulevaisuuden sähkön runko, mutta vuoden sisällä niiden kapasiteettia ehditään IEA:n arvion perusteella lisätä korkeintaan puolet siitä, mitä mainittujen suljettavien ydinvoimaloiden jatkamisella saataisiin kaasua korvattua.

 

Maakaasua täytyy sähköntuotannon lisäksi korvata sellaisissa teollisuuden kohteissa, joissa sähkö ei ole vaihtoehto ja vety ei ehdi vuosiin. Biokaasun ja muualta maailmasta laivattavan LNG-kaasun rajallinen potentiaali kannattaa keskittää näiden talouden rattaiden pyörittämiseen. Keski-Euroopassa kodit lämpiävät valtaosin kiinteistössä poltettavalla maakaasulla. Sen nopea korvaaminen on valtava mahdollisuus ja haaste myös pohjoismaisille lämpöpumppuyhtiöille. Pumput eivät kuitenkaan käy hyvällä tahdolla, vaan sähköllä. Sitä tarvitaan erityisesti niinä hetkinä, kun aurinko ei paista eikä kunnolla tuule.

 

Ydinvoimalan alasajo on vuosien hanke. Suljettua ydinvoimalaa ei polkaista käyntiin yhdeksi talveksi. Saksan ja EU:n täytyisi nöyrtyä ja myöntää, että ydinvoima on hyvä päästöttömän, tasatehoisen perusvoiman lähde ainakin vuosikymmeneksi. Se mahdollistaisi suljettavien reaktorien pitämisen käytössä. Mahdollisesti osa Saksassa jo suljetuistakin ydinvoimaloista saataisiin vielä avattua.

 

Suurin keino kaasun korvaamiseksi ensi talvena olisi IEA:n mukaan kotien keskilämpötilan laskeminen Keski-Euroopassa. Keskilämpötilan laskeminen 3 asteella noin 19 asteeseen säästäisi maakaasua tuplasti suljettaviksi tuomittujen ydinvoimaloiden potentiaalin verran. Kelpaako 19 asteen sisälämpötila ensi talvena, jos se on hinta siitä, että viemme Putinilta sotakassan? Eiköhän tämä hinta ole aika pieni verrattuna ukrainalaisten uhrauksiin.

 

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu 14.4.2022 Iltalehden Päivän Poiminnat -palstalla.