Alv-vapautus ja uudet vähennykset palveluihin auttaisivat kevään yli

,

Rajoitustoimia koronaepidemian hidastamiseksi on tehtävä. Tekemättä jättäminen tarkoittaisi tietoista valintaa, jossa ihmisiä menehtyisi tehohoitopaikkojen puutteeseen. Samalla on minimoitava rajoitustoimien aiheuttamat arvet suomalaisten työllisyyteen, toimeentuloon ja hyvinvointiin. Pahiten kärsiville tarvitaan toimia, jotka tuovat käteistä kassaan heti.

Satoja tuhansia suomalaisia joutuu nyt lomautetuiksi ilman omaa tai työnantajan virhettä. On tärkeää, että työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan pikaisesti. Tuhansilta palvelualan yrittäjiltä asiakkaat ovat kaikonneet. Työttömyystukea ei kuitenkaan saa, jos ei luovu yritystoiminnasta. Yrittäjän on saatava työttömyysetuutta soviteltuna alentuneen kassavirran rinnalle. Syksyllä tarvitsemme taas yrittäjämieltä ja rohkeutta ottaa riskejä. Kipinä ei saa sammua.

Maamme ei tarvitse yhtään ylimääräistä konkurssia, jos halutaan nousta nopeasti. Emme ole ikinä olleet tilanteessa, jossa näin moni yritys saattaa kaatua vuokran tai muun kiinteän kulun maksamiseen kassan loppuessa äkisti. Konkurssit tai loppuun palamiset ovat surullisia myös siksi, että kysynnän suhteen tämä kuoppa on varmuudella väliaikainen.

Lahjamuotoinen te-toimistojen tai Business Finlandin raha ei tavoita kaikkia nopeasti. Lisäksi siinä on tilanteeseen huonosti sopivia sääntöjä. Ne voivat estää tuen saamisen esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän takia. Ruotsi palautti alkuvuoden alv-maksut yrittäjille. Niin pitäisi tehdä meilläkin. Pahimmin kärsivään yritystyyppiin kuuluville nämä alv:t annettaisiin pysyvästi anteeksi. Se toisi heti käteistä kassaan.

Moni pk-yrittäjä pyrkii kaikin voimin pitämään työntekijöistään kiinni, kuten pitääkin. Työnantajamaksut pitäisi nyt ottaa kolmeksi kuukaudeksi kokonaan valtion maksettaviksi. Se maksaa miljardeja, mutta kuitenkin vähemmän kuin se, että työntekijät ovat lomautettuina tai työttöminä.

Parasta kuitenkin on sellainen tuki, jonka jakaa kuluttaja eikä virkamies. Silloin se osuu terveeseen bisnekseen ja parhaimmillaan terveisiin uusiin palveluihin. Siksi kotitalousvähennystä pitäisi nyt vahvistaa ja laajentaa kotiinkuljetuksiin. Kenties tarvitaan myös erillinen väliaikainen vähennys, jolla tiettyjen palveluiden lahjakortin hinnasta voisi vähentää tänä vuonna vaikka 60 prosenttia tuloveroista. Lahjakorttivähennys maksaisi itsensä valtiolle takaisin, jos se auttaisi osan yrittäjistä kevään yli ilman konkurssia ja pysyviä irtisanomisia.

 

Kai Mykkänen

kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Kirjoitus julkaistu Kauppalehdessä 6.4.2020