Autoilun raju vähentäminen ei ole vakavasti otettava vaihtoehto Suomessa

,

Ilmasto ei tarvitse pelottelua ja ahdistusta vaan järkeviä ratkaisuja. Yksi vinoutunut kiista koskee autoilua.

Toiset syyllistävät autoilijoita puhumalla siihen sävyyn, että liikenne on vastuullista vain raiteilla, pyörällä tai kävellen. Toiset lietsovat pelkoa, että joku olisi tulossa hakemaan autot pois. Suomessa autoilun raju vähentäminen ei ole vakavasti otettava vaihtoehto. Onneksi ihmiskunta on kekseliäs. Pystymme pelastamaan autoilun päästöiltään.

Järkevää autopolitiikkaa ei synny katsomalla asiaa sen enempää vain Helsingin Kalliosta kuin myöskään muutosvastarinnan poterosta. Asiantuntijoiden mukaan yhtä moni suomalainen ajaa autoa jatkossakin ja suunnilleen yhtä monta kilometriä vuodessa kuin nytkin. Henkilöautokilometrien ennustetaan vähenevän Suomessa vain neljä prosenttia nykyiseen nähden vuoteen 2045 mennessä. Samassa fossiilittoman liikenteen tiekartan skenaariossa päästöt painuvat lähes nollaan.

Viime vuosien kehityksen valossa on mahdollista, että vuonna 2030 puolet uusista Suomessa rekisteröitävistä autoista on täyssähköautoja. Leasing-sopimuksella Volkswagen Golfin kuukausihinta on jo nyt halvin sähköversiolla.

Sähköautoja on jo nyt myös kymppitonnin vaihtoautoluokissa. Ominaisuudet paranevat vuosi vuodelta. Sähköistymistä täydentää biokaasu ja ennen pitkää vedystä valmistettu sähköbensa. Näyttää mahdolliselta, että pääsemme fossiiliöljystä eroon 2040-luvun aikana.

Selkeitä mitattavia tavoitteita tarvitaan. Ne eivät saa kuitenkaan kääntyä itseään vastaan. Näin voi käydä, jos yritetään jääräpäisesti nostaa bensaveroa niin paljon, että liikenteen päästöt saadaan puolitettua täsmälleen vuoteen 2030 mennessä. Ei se maailmaa hetkauta, vaikka siihen päästäisiin Suomessa muutama vuosi myöhemmin, kunhan päästään ja järkevin keinoin.

Kädenjälkemme on suuri niissä kohdin, missä Suomessa voidaan olla edelläkävijöitä ja yrityksemme voivat monistaa ratkaisuja väestörikkaisiin maihin. Esimerkiksi Virta Global ja Recharge kehittävät eturivissä sähköautojen latauksen älykästä hallintaa. St1 panostaa savupäästöjen ja vedyn avulla tehtävään synteettiseen bensaan. Näille konsepteille kannattaa heittää bensaa liekkeihin.

Muutos ei tapahdu itsestään, mutta se on tehtävissä ilman kohtuuttomia toimia tai pelotteluja. Kymmenen vuotta sitten tämä näytti paljon kaukaisemmalta. Todennäköisesti autojen moottorien vaihtuminen näyttää kymmenen vuoden päästä tästä hetkestä jälleen helpommalta kuin nyt.

 

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Kirjoitus julkaistu Kauppalehdessä 22.2.1.2021