Kokoomuksen Mykkänen: Vihreän ilmastorahaston tukeminen osoitus Suomen halusta torjua ilmastonmuutosta

,

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkäsen mielestä ulkoasiainministeriön päätös myöntää merkittävää rahoitusta Vihreälle ilmastorahastolle on osoitus siitä, että Suomi on mukana edistämässä kykyä sopeutua ja varautua ilmastonmuutokseen.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi torstaina ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) esitystä, jossa Suomi myöntää 34,7 miljoonaa euroa Vihreälle ilmastorahastolle ilmastonmuutoksen torjumiseen kehitysmaissa.

”Tämä on ministeriöltä ja ministeri Toivakalta erittäin tervetullut esitys. Hallitsematon ilmastonmuutos on paljon pahempi riski taloudellemme kuin hinta päästöjen vähentämisestä”, ympäristövaliokunnan jäsen Mykkänen muistuttaa.

Ilmastosopimuksen alaisen Vihreän ilmastorahaston tehtävänä on kehitysmaiden vähähiilisen ja ilmastokestävän kehityksen tukeminen. Rahasto tukee sekä ilmastonmuutoksen hillintä- että sopeutustoimia kehitysmaissa.

Rahoitus koostuu vuosina 2013–2014 valtiolle kertyneistä päästöhuutokauppatuloista ja on osa Suomen virallista kehitysyhteistyörahoitusta.

 

Ilmastonmuutos on yksi ihmiskunnan suurimmista uhista. Mykkäsen mielestä on tärkeää, että Suomi on kotimaassa tehtävien toimien lisäksi mukana ilmastonmuutoksen torjumisessa myös globaalisti.

”Meillä Suomessa hallitus on tehnyt kunnianhimoiset linjaukset siitä, että hiilen käytöstä energiantuotannossa luovutaan ja tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin puolitetaan 2020-luvun aikana”, Mykkänen muistuttaa.

YK:n huippukokouksessa hyväksyttiin vastikään kestävän kehityksen toimintaohjelma ja uudet tavoitteet, joissa keskeisessä roolissa ovat ilmastoteot.

”Seuraavaksi on aikaansaatava kattava ja kunnianhimoinen ilmastosopimus joulukuussa Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä. Ilman sitovaa sopimusta olemme ehkä lopullisesti myöhästyneet.”

 

 

Lisätietoja:

Kai Mykkänen

045 614 3949