Jospa hallitus korottaisi turpeen veroa bensan sijaan?

,

Neljä vuotta sitten olin energia- ja ilmastoasioiden Kokoomuksen pääneuvottelijana ajamassa kivihiilen kieltolakia hallitusohjelmaan. Silloin päästövähennyksillä ei ollut nykyistä painoa minkään suuren puolueen johdon parissa. Saimme kuitenkin sovittua kivihiilen käytön päättämisestä viime kädessä lailla. Laki saatiin myös eduskunnassa säädettyä.

Viime vuoden aikana ilmasto tuli onneksi aivan uudella painolla politiikan painavaan agendaan, myös Suomessa. Myönnän, että vielä pari vuotta sitten turve oli varsin vaikea aihe Kokoomuksessakin. Viime talvena kuitenkin linjasimme puoluehallituksen hyväksymässä ympäristöohjelmassa tavoitteeksi luopua polttoturpeesta Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Kokoomuksen vaaliohjelman talousliitteen verotaulukossakin esitimme selkeästi polttoturpeen veroedun poistamista nyt alkaneen vaalikauden kuluessa. Se tarkoittaa turpeen veron korottamista siten, että polttoturpeen nykyisen laajuinen käyttö olisi vuonna 2023 noin 230 miljoonaa euroa kalliimpaa kuin nykymenolla.

Vaalikeskusteluiden perusteella tuntui, että ainakin SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton osalta meillä oli turpeessa sama suunta – vaikka varsinkin Vihreiden esittämä aikataulu polttoturpeesta kokonaan luopumiselle olikin kohtuuton. Yllätyinkin aidosti, että näissä muuttuneissa oloissakaan Keskusta ei taipunut siihen, että polttoturve maksaisi samaa päästöveroa kuin muutkin saastuttavat lämmityspolttoaineet.

Tarjoan hallitukselle ilmaisen vinkin: kaksi hyvää yhdellä muutoksella. Jospa vielä vaihtaisitte bensan ja dieselin 250 miljoonan euron veronkorotuksen polttoturpeen veroedun poistoon.

Hallitus kirjasi ohjelmaansa toki yleisen tavoitteen polttoturpeen käytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.  Nyt ei kannattaisi odottaa jotain laajapohjaista arviota siitä, miten tuohon tavoitteeseen suunnataan, kun on aivan selvää, että ensimmäisenä kannattaa kertoa toimijoille veroedun asteittaisesta poistamisesta. Silloin Sisä-Suomen turvetta paljon käyttävien kaupunkien energiayhtiöissä voidaan heti ottaa huomioon turpeen korvaavien investointien kannattavuuden paraneminen laskelmissa.

Hallitus tarvitsee vähintään 730 miljoonan euron vuotuiset lisäverot kattaakseen sopimansa pysyvät lisämenot. Tarjoan hallitukselle ilmaisen vinkin: kaksi hyvää yhdellä muutoksella. Jospa vielä vaihtaisitte bensan ja dieselin 250 miljoonan euron veronkorotuksen polttoturpeen veroedun poistoon. Se olisi selvästi suurempi teko ilmaston hyväksi (5 senttiä/litra bensaveron korotus ei polttomoottorien korvautumista ratkaise), ja aiheuttaisi selvästi vähemmän kipua suomalaisille. Molemmista näkökulmista huolta kantavat saattaisivat kiittää.

 

Kirjoitus on julkaistu www.turvesuomi.com -sivustolla.