Kansainvälistyvät yritykset ja YK:n Agenda2030 -kiertue Tampereella

,

Innostava päivä Tampereella! Www.robit.fi hieno esimerkki firmasta, joka lähti reilun miljoonan euron myynnistä 1990-luvun lopulla ja on kasvanut nyt yli 30 miljoonan euron kansainväliseen liiketoimintaan. Poranterät ja Internet-of-Things kuulostaa aika kaukaisilta, mutta Robit on luomassa tulevaisuutta, jossa terien arvostakin iso osa on ict:tä ja palvelua.

Tapasin erikseen 10 sellaista yrittäjää, jotka voisi lukujen valossa olla kansainvälistymisen kynnyksellä, mutta eivät ole vientikauppaa tehneet. Ruotsissa kaksi kertaa isompi osa pk-yrityksistä tekee vientiä kuin meillä ja yritämme ymmärtää syitä tapaamalla 50 tällaista yritystä eri puolilla Suomea. Kiinnostavat keskustelut ja moninaiset pullonkaulat. Voi sanoa, että isolla osalla pullonkaula ei tunnu olevan raha vaan yksinkertaisesti varmuus siitä, että tietäisi mistä päin ulkomaisia asiakkaita pitäisi etsiä ja mistä löytäisi kumppaneita, joiden kanssa voisi kokonaisuutta ratkaista. Ekan kaupan saa usein kaverin kaverille – niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Siksi tärkein Team Finland -teko tuntuisi olevan ”kehutaan kaveria”-verkosto, jossa jossain maassa jo sisällä olevat sitoutuisivat tutustumaan muutamaan suomalaiseen yrittäjään ja – jos alkavat heihin uskoa – vinkkaamaan heitä kontakteilleen ulkomailla. Voisikohan tästä kehitellä jotain?

Kävin avaamassa UM:n Agenda-2030 kehitystavoitteiden toteuttamista promoavan kiertueen Tampereen tapahtuman. Minusta 17 kehitystavoitetta jäävät Suomen tasolla hyödyttömiksi, jos kuhunkin täytetään yleviä lauseita ja hyväksytään eduskunnassa selontekona. Mieluummin valitaan muutamia, joissa sitoudumme konkretiaan. Nostin tässä esiin 1) puhtaan energian ja liikenteen, joissa voisimme myös tässä selonteossa sitoutua fossiiliöljyn käytön puolittamiseen ja kivihiilestä luopumiseen (hiilijalanjälkemme kun on edelleen maailman korkeinta päätä per ihminen) ja 2) sukupuolten tasa-arvon työelämässä, jossa olisi minusta aika korvamerkitä useiden kuukausien jakson vanhempainvapaasta isille, koska väitän, että ekan vuoden roolituksista on vaikea päästä nopeasti eroon ja ollaan tilanteessa, jossa >3v kotona lasta hoitaneiden naisten palkka on keskimäärin viidenneksen alempi kuin muiden.

Koskikeskuksen kahvilassa oli kunnia keskustella rintamaveteraani Matti Lehtisen kanssa. Hän oli hyvin valmistautunut. Hänellä oli neljä selkeää kysymystä, jotka sain myös kirjallisesti. Täydennetyt vastaukset hän tulee myös saamaan kirjeessä.

Lopuksi kävin Eurooppalainen Tampere ry:n tilaisuudessa puhumassa Yhdysvaltojen pressanvaaleista ja vapaakauppasopimusten tilanteesta. Erittäin teräviä kysymyksiä ja hyvää keskustelua!

Kiitokset kaikille päivän järjestelyihin osallistuneille!

14691079_10154704880453846_6464003204376632581_n 14725732_10154704880328846_4927483976816523281_n