Koronakriisi on paljastanut tukien loukut, jotka ovat pahentaneet työttömyyttä jo pitkään

,

Koronakriisi on paljastanut tukien loukut, jotka ovat pahentaneet työttömyyttä jo pitkään. Vai miten muuten voi selittää sen, että työttömyys ja työvoimapula kärjistyvät samaan aikaan?

Ainakin 150 000 ihmistä on lomautettuna. Samalla maatalous on hädässä, koska ulkomailta ei saada noin 15 000 kausityöntekijää. Heidän varassaan mansikat, vihannekset ja osa muustakin maataloudesta on hoidettu jo vuosikymmeniä.

Lomautetut asuvat eri puolilla Suomea, eivätkä kaikki sovi maataloustöihin. Mutta kyllä se kertoo valuviasta, jos emme löydä lomautettujen joukosta yhtä kymmenesosaa halukkaita ja kykeneviä maatalouden sesonkitöihin.

Paradoksin yksi syy on se, että ansio- sidonnainen työttömyystuki nollautuu, jos tekee kokopäiväistä työtä. Moni jäisi nettona tappiolle, jos lähtisi pelloille töihin. Ensiavuksi sopisi väliaikainen laki, joka sallisi työskennellä kausityössä ilman, että työttömyystuki pienenee. Valitettavasti tätä koskeva lausumaehdotus kaatui eduskunnan äänestyksessä.

Toisaalta liiketoiminnan romahtaessa yrittäjällä on nyt oikeus peruspäivärahan tasoiseen reilun 700 euron työttömyystukeen ilman yritystoiminnasta luopumista. Käytännössä loimme yrittäjille eräänlaisen vastikkeellisen perustulon. Vastikkeellinen se on siksi, että tuen edellytyksenä on yrittäjyys. Jos siitä luopuu, astuvat normaalit työnhakuvelvoitteet kuvaan.

Työttömyysloukut ja yrittäjyydestä luopumispakot kertovat kannustinongelmasta, joka pitkittää ihmisten syrjäytymistä.

Nyt olemme nähneet, että tarvittaessa tuntuvia muutoksia voidaan tehdä nopeastikin. Tehdään parlamentaariseen komiteaan siirretystä sosiaaliturvauudistuksesta reipas ja todellinen. Työn ja yrittämisen pitää kannattaa aina.

 

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Kirjoitus on julkaistu Talouselämässä 29.5.2020