Minsk – katsotko taas enemmän itään?
Pääsiäisen alla pari päivää Minskissä. Ristiriitainen fiilis. Kriittiset fiilikseni Yle kiteytti hyvin: http://yle.fi/uutiset/3-9566429
Mutta, oli myös tosi innostavaa käydä puhumassa paikallisen start-up hautomo ImaGurun pitchaus-päivän iltabileissä. (Ks kuva tuolien kanssa) Satoja nuoria yrittäjänalkuja. Kolme tiimiä pääsee suoraan start-up sauna valmennukseen, mikä on alle 10 miljoonan maalle paljon. Kyselin paikalla olleilta ja tekstarilla kotopuolesta suomalaisilta skenen guruilta, että miksi Minsk, niin kaikki toistelee, että maailman parhaan tason koodareita ja osaajia. Ja siis se mistä yllätyin oli meininki: tossa illassa ei ollut jälkeäkään pysähtyneisyydestä tai pelosta! Kiitos esimerkiksi Riku Asikainen, Miki Kuusi ja Peter Vesterbacka noiden tyyppien voimaannuttamisesta!
Yllätyin siitäkin kuinka moderni Minsk on. On uutta ja rakenteilla olevaa modernia infraa ja asuntokantaa muuallakin kuin keskustassa. Ennen paluulentoa kipaisimme lentokentän lähelle nousevassa kiinalaisten rahoittamassa bisnes-centterissä (kuva pienoismallilta). 5 miljardin euron investointi jo ensimmäisen vaiheen osalta! 10 000 asuntoa ja moninkertainen määrä toimitilaa, josta kiinalaiset IT-jätit ovat jo varanneet merkittävän osan. Minä en ainakaan arvannut, että Valko-Venäjällä tapahtuu tällaista.
Varapääministeri Vasily Matyushevsky, Energiaministeri Vladimir Potupchik ja hänen tiiminsä käsittelivät taloutta ja investointeja ammattimaisesti vähintään sillä tavalla kuin läntiset kollegansa. Energiasektorilla on menossa isoja investointeja, joissa suomalaisilla firmoilla on monessa kohtaa maailman parhaita ratkaisuja, joita tuuppasimme omalta osaltamme eteenpäin. Mukana oli energiapuolelta Wärtsilä, Valmet ja KPA Unikon, muilta sektoreilta muutama muu firma myös.
Tapasimme myös kriittisen kansalaisyhteiskunnan ja opposition edustajia (kuva seisoen). Keskeiset opposition kansanedustajat Alena Anisim ja Hanna Kanapatskaya, lehdistöyhdistyksen puheenjohtaja Andrei Bastunets ja Valko-Venäjän Helsinki-komitean puheenjohtaja Aleh Hulak sekä vuoden 2015 presidentinvaalien oppositioehdokas ja ns ”Totuus”-liikkeen veturi Tatyana Korotkevitsh.
Ihmisoikeustilanne on juuri nyt huonompi kuin vuosiin. Suunnitelma eräänlaisesta sakosta työttömille provosoi liikkeelle laajat protestit Minskissä joitakin viikkoja sitten. Vastareaktiona voimakoneisto pidätti tuhansia ihmisiä. Suurin osa on vapautettu nopeasti mutta ei kaikkia. Ehkä huolestuttavinta on, että lehdistön häirintä näyttää voimistuneen pidempiaikaisesti. Ilmeisesti halutaan varoittaa, että mitään oppositiomieliseen kansannousuun viittaavaa ei tulla sallimaan.
Varapääministeri kertoi yllättäen, että he eivät ole enää akuutisti kiinnostuneita valuuttarahasto IMF:n hätälainasta, jota on neuvoteltu läpi talven. EBRD:n, EIB:n ja Maailmanpankin investointiohjelmatkaan eivät tuntuneet olevan enää erityisen tärkeitä. Rahoitus ei ole kuulemma nyt suurin ongelma. Tällä lienee yhteys samana päivänä julkisuuteen tulleeseen tietoon, että presidentit Lukashenka ja Putin olivat muutama viikko sitten Pietarissa käydyissä keskusteluissa sopineet ainakin miljardin euron rahoituksesta Valko-Venäjälle sen lisäksi, että Venäjä suostuu uuteen edulliseen kaasusopimukseen. Toivottavasti tämä ei tarkoita sitä, että kansalaisyhteiskuntaa voidaan tukahduttaa kovemmin keinoin, kun taloudesssa nojaudutaan uudelleen enemmän Venäjään ja vähemmän ovien aukeamiseen länteen päin kuten viime vuosina on yritetty?
Kaiken tämän keskellä oppositiomieliset aamiaiskumppanimme olivat yllättävänkin rakentavia. He eivät missään nimessä toivoneet lännen katkaisevan rahoitusta, vaikka hallinto kiristäisikin otettaan. He eivät aja nopeaa kumousta vaan vähittäistä muutosta. Ja opposition kansanedustajat kokivat sinänsä pystyvänsä työskentelemään varsin rakentavasti monien hallituksen edustajien kanssa.
Ristiriitaista fiilistä vahvisti tapaaminen varaulkoministeri Oleg Kravchenkon kanssa. Tämä pitkiä aikoja Washingtonissa palvellut diplomaatti tuntui ymmärtävän ihan täsmälleen mitä me ajattelemme ja esitti useasti perusvastauksensa perään jo sen kysymyksenkin minkä varmaan esitämme seuraavaksi ja vastasi siihenkin. Otin siis heti alussa avoimesti esiin huolemme viime viikkojen kiristyvästä kehityksestä ja sanoin, että ratkaisevaa on jatkuuko tämä kehitys pysyvämmäksi kiristymisen poluksi, jolloin se ei voi olla vaikuttamatta EU:n asenteeseen muissa kysymyksissä. Isäntä ei suinkaan provosoitunut vaan kävimme perusteellisen keskustelun ihmisoikeuksista, Valko-Venäjän asemasta ja tulevaisuudesta. Tavoitetilasta ei ollut paljonkaan erimielisyyttä, realistisesta polusta ehkä enemmän.
P.s. Ja kun Suomi on pieni maa, niin pitihän sitä ylpeänä käydä katsomassa talvella auki saatua Hesburgeria. Mainostaulussa myydään ”Legendaarisia suomalaisia hampurilaisia”…