Kokoomuksen Mykkänen ja Häkkänen: Hallituksen työ- ja yrittäjäpaketti ei saa vesittyä

”Hallituksen tämänpäiväinen linjaus on askel aktivoivaan työttömyysturvaan ja yrittäjämyönteiseen Suomeen. Entisinä erityisavustajina meitä kuitenkin huolettaa, kun monissa keinoissa ollaan vielä selvittämisen eikä ratkaisun kohdalla. Jatkovalmistelu on usein tarkoittanut vesittymistä, mutta tällä kertaa siihen ei ole varaa.”, kansanedustajat Kai Mykkänen ja Antti Häkkänen sanovat.

Erityisesti työttömyysetuuksien starttirahana ja palkkatukena käytössä tulee nyt ottaa riittävän tuntuva askel, joka aidosti keventää yrittäjyyden kynnystä myös ansiosidonnaiselle työttömyysetuudelle jäävän kannalta. Ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan yli 90-prosenttisesti valtion keräämin lakisääteisin maksuin. Eduskunnan on voitava päättää ansiosidonnaisen muuntamisesta aktivoivaksi etuudeksi työmarkkinajärjestöjen vastustuksen uhallakin.

”Siihen ei ole varaa, että työttömäksi jääneen asiantuntijan osaamisen on ensin vanhennuttava 400 päivää, ennen kuin hän saa kokeilla siipiään yrittäjänä menettämättä kohtuutonta osaa ansiosidonnaisesta turvastaan”, Häkkänen ja Mykkänen linjaavat.

Start-up yrittäjyyden kasvutarinoiden osalta Suomeen muuttamisen pullonkaulat ovat usein olleet yllättävä este. Hallituksen linjaukset ulkomaisten erityisasiantuntijoiden lupaprosessin pullonkaulojen purkamisesta ja oleskeluluvan myöntämisestä start-up -yrittäjyyden perusteella ovat Suomen tulevaisuudelle suurempia asioita kuin äkkiseltään tuntuisi.

”Supercellin ja Rovion kaltaiset johtavat pelifirmamme törmäävät jatkuvasti siihen, että ulkomaisen avaintekijän rekrytointi kestää byrokratian takia niin kauan, että projekti on ohi tai rekrytoitava kyllästynyt, kun luvat viimein tulevat. Aina ne kyllä tulevat, eli sikälikään tarveharkinnasta ei tässä segmentissä ole mitään hyötyä. Start-up yritysten pitää pystyä palkkaamaan erityisasiantuntijoita ilman tarveharkintaa, eikä periaate saa vesittyä asian jatkovalmistelussa.”, Mykkänen ja Häkkänen sanovat.

Lisätietoja:

Kai Mykkänen, gsm 045 614 3949

Antti Häkkänen, gsm 040 705 7134