On syytä tavoitella viihtyisää Espoota

,

Kaupunkiympäristömme laadusta on pidettävä huolta. Metrokeskuksiin sopii korkeitakin taloja, mutta ei liikaa ja vain tyylikkäästi. Espoo ei tarvitse lisää betonilaatoin vuorattuja isoja aukioita, vaan kauneutta ja luontoa myös keskuksiin.

Sinänsä väitteet espoolaisten joukkopaosta ovat vääriä. Ei meillä asuntoja tyhjilleen jää. Tilastojen mukaan espoolaiset eivät ole aiempaa köyhempiäkään. Itse asiassa parempituloisten osuus on viimeisen 10 vuoden aikana kasvanut.

Yhtä kaikki on syytä tavoitella viihtyisää Espoota, jonne syntyy asuntoja ja työpaikkoja tarpeeseen ilman, että kaupunki tiivistyy pilalle. Kasvavan Espoon joukkoliikenne olisi ennen pitkää tukkeutunut ilman metroa, mutta maltti raiteissakin. Bussiliikenne sähköistyy. Joka paikkaan ei tarvita pikaratikkaa ja tiivistä ympäristöä.

Välillä laatua uhkaa liika kiire työntää rakentamiskaavoja toteutukseen, jotta metrovelkoja saadaan maksuun. Kiireen takia ei saa tinkiä laadusta. On oltava varaa odottaa, eikä valita ensimmäistä rakennuttajaa. Vähän hitaampi velan lyhentäminen ei merkitse mitään, kun rakennamme kaupunkia 50 vuodeksi.

Espoossa on maailman parhaat koulut. Niin on oltava jatkossakin. Peruskouluissa tuntijaon ylittäviä valinnaisia Espoo-tunteja on kuusi viikossa. Panostamme oppilasta kohden yli tuhat euroa enemmän vuodessa kuin Turku tai Vantaa. Neljä vuotta sitten tuntui kuin joka toinen koulu ja päiväkoti olisi ollut homeessa. Satsasimme yhdessä lähes miljardin lisää ”koulut kuntoon” -ohjelmaan ja tilanne on nyt parempi.

Samalla vain epärehellinen jättäisi hoitamatta yli sadan miljoonan euron vuosittaisen vajeen käyttötalouden menoissa. Viime vuoden koronatuki ei sitä poista. Espoosta on tehtävä entistä parempi paikka uusille työpaikoille ja menestyville yrityksille.

Valtiota johtaa enemmistöhallitus, mutta Espoota kaikkien puolueiden yhteinen kaupunginhallitus. Sekin korostaa rakentavan yhteistyön ja neuvottelevan otteen merkitystä Espoossa. Emme kaipaa kärjistävää huutelua, vaan yhdistävien tavoitteiden hakemista.

 

Kai Mykkänen

Espoon valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja

Kirjoitus julkaistu Länsiväylässä 10.3.2021