Seuraava talvi on jo tulossa: Automatiikalla voisi syntyä joustoa sähkön käyttöön

,

Suuressa osassa sähkölämmitettäviä taloja tekniikka mahdollistaisi verkkoyhtiön toteuttaman sähkölämmityksen etäohjauksen jo nyt, Kai Mykkänen ja Atte Harjanne kirjoittavat.

 

Sähkön hetkellinen loppuminen on pitkästä aikaa vakava riski Venäjän sähköntuonnin loputtua ja Euroopan sähkömarkkinan kiristyttyä. Viimeisenä vaihtoehtona ovat kiertävät sähkökatkot.

Niitä ennen sähkön tuntihinnat nousisivat pilviin. Erittäin korkeita hintoja nähtiin jo joulukuussa, kun Olkiluoto 3:n viivästykset ja Ruotsin ydinvoiman viat yhdistyivät heikon tuulen aikaan ja kylmään keliin.

Sähköä tarvitaan lisää, mutta uusia ydinvoimaloita tai muuta puhdasta sääriippumatonta tuotantoa ei synny hetkessä.

Onneksi pulaa voi lievittää myös kysynnän puolella nykyistä vaikuttavammin. Sähkökatkon riskiä ja hintapiikkejä voitaisiin hillitä automatiikalla, joka sulkisi kiinteistöjen sähkölämmityksen hetkellisesti pois pahimmassa tilanteessa.

Tekniikka mahdollistaisi jo nyt etäohjauksen

Kiinteistöt varaavat lämpöä siten, ettei muutaman tunnin katko sähkölämmityksessä yleensä juurikaan haittaa talon käyttäjiä. Lisäksi sähkölämmityksen merkitys korostuu Suomen sähkön käytössä juuri niinä hetkinä, kun tehopula tai piikkihinnat lähestyvät.

Suuressa osassa sähkölämmitettäviä taloja tekniikka mahdollistaisi verkkoyhtiön toteuttaman sähkölämmityksen etäohjauksen jo nyt.

Tampereen yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijoiden arvioihin perustuen Suomessa voitaisiin toteuttaa pienin teknisin muutoksin noin 2 000 megawatin edestä sähkölämmityksen kulutusjoustoa.

Tämä vastaa mittakaavaltaan sähkön huippukulutuksen ja kotimaisen tuotantotehon eroa tehopulan riskiskenaarioissa.

Hyöty irti älymittareista

Suomalaiset kotitaloudet on viime vuosikymmenellä velvoitettu etäluettavien sähkömittarien asennukseen. Yhteensä noin 800 miljoonaa euroa maksanutta älymittarien asennusta on vaikea perustella, jos siitä ei nyt oteta hyötyä irti.

Joustoautomatiikka tulisi valjastaa kattavasti käyttöön. Sähkölämmittäjä ansaitsisi korvauksen antamalla laskea lämmitystehoa piikkituntien aikana. Se vähentäisi myös päästöjä, koska piikkitunteina käytettävät lisävoimalat ovat saastuttavinta fossiilista voimantuotantoa.

Hyvässä lykyssä tämän talven hintapiikit ovat jo takana päin. Varautuminen on kuitenkin halvempaa kuin seurausten kärsiminen. Seuraava talvi on sekin tulossa. Olemme yhdessä epäonnistuneet, jos Suomesta loppuu sähkö samalla, kun meillä olisi keino se välttää.

 

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Atte Harjanne

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja