Start-up yrittäjälle nopea oleskelulupa

,

Hallitus potkaisi juuri sivuun yhden kiven, joka tukkii Suomen kiriä kasvuyrittäjyyden keskittymäksi. Annoimme eduskunnalle sisäministeri Paula Risikon esityksen, jolla ulkomaalaislakiin lisätään kasvuyrittäjyys uudeksi perusteeksi oleskeluluvan saamiselle. Vaikkapa vaihto-opiskeluvuoden tai start-up saunan valmennusjakson jälkeen Suomeen yritystä nollasta kasvattamaan jäävä tiimi ei enää lennä ulos maasta, vaan saisi oleskeluluvan Migristä nopeasti. Ehtona on Tekesin lausunto siitä, että kyseessä on uskottava kasvuyritys.

Samalla kevennetään byrokratiaa Suomessa työskentelevien ulkomaisten asiantuntijoiden kohdalla. Oleskeluluvan saisi toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen vuoden sijaan kerralla kahdeksi vuodeksi. Jatkokauden hakeminen onnistuisi täysin sähköisesti, kun sormenjälkiä ei enää otettaisi uudestaan.

Loistavaa Paula!

Samaan aikaan olemme ulkoministeriön osalta nopeuttamassa Suomeen töihin rekrytoitavien asiantuntijoiden maahantulomenettelyitä. Kaikki hakemukset voi jättää sähköisesti enterfinland.fi<http://enterfinland.fi> palvelussa, biometrisiä tunnisteita voi pian jättää muuallakin kuin konsulaateissamme, kuriirien käyttöä valmiiden lupien toimittamisessa suoraan asiakkaalle selkeytetään jne. Myös pankit, verottaja, maistraatti ja KELA tekevät työtä tavoitteena minimoida fyysisen asioinnin määrä myös Helsingissä ja pääsy siihen, että yhtä tietoa kysytään vain kerran. Olemme myös päättäneet, että yritysten viranomaisasiointi pitää Suomessa onnistua aina englanniksi.

Kaikki tämä koskee suoraan melko pientä joukkoa suomalaisista. Välillinen vaikutus voi olla kuitenkin yllättävän suuri. Parikymmentä vuotta sitten Nokian nousu oli vielä mahdollista rakentaa pitkäjänteisen kotimaisen insinöörikoulutuksen tuottaman osaamispohjan varaan, aika pitkälti. 2020-luvun sirpale-Nokiat syntyvät todennäköisesti siitä, että kuningasidean ympärille kootaan nopeasti huippuosaajia ympäri maailmaa. Ne maat pärjäävät, joista tulee tällaisten kokoontumisajojen keskuksia.

Sisäministeriön tiedote: http://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomeen-suunnitteilla-uusi-startup-oleskelulupaS