Suomi edelläkävijänä kohti päästöttömänpää tulevaisuutta

,
Vientimenestyksessä ratkaisee usein edelläkävijyys teknisissä harppauksissa. Edelläkävijäratkaisujen synnyttäminen Suomessa on myös tapa, jolla meidän suomalaisten kädenjälki ilmastonmuutoksen hillinnässä voi olla tuntuva, vaikka oma jalanjälkemme globaaleissa päästöissä on mitätön, vain joitakin promilleja.
 
Tänään otimme maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen harppauksen kohti päästöttömämpää tulevaisuutta. Yksikään teollisuusmaa ei ole vielä ottanut yhtä konkreettisia askelia irtautuakseen fossiilisen tuontiöljyn riippuvuudesta kuin Suomi tekee äsken julkaistulla Energia- ja Ilmastostrategialla. Vuoteen 2030 mennessä riippuvuutemme tuontiöljystä tippuu puoleen. Lähdemme määrätietoisesti liikenteen sähköistämisen tielle. Koska autokantaa ei saada uudistettua heti, tulee polttomoottori säilymään teillämme vielä muutamia vuosikymmeniä. Näiden päästöjenvähentämisessä tulemme nojaamaan edistyneisiin biopolttoaineisiin.
 
Toinen suuri askel on päätös kieltää kivihiili energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Tämä luo aivan uudenlaisen tilan uusiutuville energialähteille ja energiatehokkuusratkaisuille. Vielä vuosi sitten kun linjasimme nämä kaksi asiaa hallitusohjelmaan, mietin, että nämä ovat melkein mahdottoman kunnianhimoiset tavoitteet. Nyt kun näitä on reilu vuosi selvitelty ja haettua keinoja ja ratkaisuja, olen todella innoissani nähdessäni, että kummankin tavoitteen saavuttaminen on käden ulottuvilla!

Valtioneuvoston kansallisen energia- ja ilmastostrategian -tiedote