Uusi Suomi: Mullistus suomalaisten työttömien tukiin?

Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

(UUSI SUOMI 8.4.2016) Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen kertoo olevansa pettynyt siihen, että hallituksen tavoite auttaa työttömiä siirtymään yrittäjiksi näyttäisi olevan osittain vesittymässä työmarkkinajärjestöjen vastustukseen.

– Yksi tuntuva ja nopeavaikutteinen keino olisi työttömyystukien muuntaminen aktivointirahaksi. Kaikkia työttömyystukia pitäisi voida käyttää ilman byrokratiaa määräaikaisena palkkatukena työttömän työllistyessä ja starttirahana, jos työtön lähtee kokeilemaan siipiään yrittäjänä. Tähän suuntaan ollaankin menossa, mutta harppaus uhkaa jäädä vajaaksi. Työmarkkinajärjestöt ovat tiukasti vastustaneet aktiiviraha-uudistuksen ulottamista ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Ne pitävät sitä omana linnoituksenaan, johon eduskunta ei saisi puuttua, Mykkänen kirjoittaa blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Ansiosidonnainen starttirahaksi, järjestöt eivät saa estää

Työmarkkinajärjestöjen, nimenomaan SAK: ja EK:n vastustus paljastui eilen eduskunnan kyselytunnilla oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausunnoista.

Oppositiopuolue vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto nosti esiin ansiosidonnaisasian.

– Ministeri Lindström, totesitte, että hallitus aikoo muuttaa passiivituen aktiivitueksi, ja viikko sitten kyselytunnilla kerroitte, että hallitus aikoo muuttaa työmarkkinatuen käyttöä sillä tavalla, että sen turvin olisi mahdollista aloittaa yritystoimintaa — sikäli, kun oikein muistan.  Muistan myös, pääministeri Sipilä, samoin kuin te itse olette monta kertaa todennut, että ansiosidonnaista pitäisi muuttaa sillä tavalla, että sen turvin ihmisen tulisi olla mahdollista aloittaa yritystoimintaa elikkä se toimisi kuin starttiraha. Otaksun, että kun hallitus kehuu muuttavansa passiiviturvan aktiiviturvaksi, niin tarkoitatte myös ansiosidonnaista työttömyysrahaa, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Ministeri Lindström vastasi, että hallitus puhuu vain valtion rahoittamasta työttömyysturvasta.

– Mitä tulee ansiosidonnaiseen, siinä järjestöt vastustavat: ei EK eikä SAK suostu siihen. Eli me voimme tehdä vain tämän, minkä valtio rahoittaa, ja se on sitten se työkalu, millä päästään toivottavasti näihin ongelmiin käsiksi, Lindström sanoi.

Sipilä toisti saman ja vetosi eduskunnan apuun:

– Mitä tulee tähän ansiosidonnaisen muuttamiseen päivärahaksi — edustaja Alanko-Kahiluoto, nostitte sen esille — niin me olemme kovasti yrittäneet viedä sitä eteenpäin, mutta jostakin syystä työmarkkinajärjestöt katsovat sen vääristävän kilpailua. Toivottavasti tämä sali voisi auttaa siinä asiassa, että tämä hyvä ehdotus saataisiin läpi, koska tämä olisi erittäin hyvä uudistus aktivoida, Sipilä sanoi.

Kai Mykkänen mainitsee blogissaan oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen työllistymissetelin. Siinä esimerkiksi kuusi kuukautta työttömänä ollut henkilö voisi tarjota työllistymisseteliä kelle tahansa työnantajalle. Setelin arvo olisi työmarkkinatuen suuruinen.

–  Sinänsä ”Rinteen työllistämisseteli-mallissakin” aktivointirahaksi muuntaminen koskisi myös ansiosidonnaista kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen, joten toivottavasti demarit voisivat nyt myydä mallinsa ainakin ammattiyhdystysliikkeelle, Mykkänen toivoo.

– Aktiiviraha-uudistus tepsisi paljon paremmin, jos se koskisi myös ansiosidonnaisen päivärahan osuutta, Mykkänen uskoo.

Mykkäsen mielestä yrittäjyyden riski pelottaa nykyisellään liikaa, mutta jos sitä voisi kokeilla ansiosidonnaisen turvin, syntyisi ”kymmeniä tuhansia uusia liiketoimintaideoita”.

Hallitus aikoo ensi viikolla kertoa uusista toimista, joilla pyritään parantamaan työllisyyttä Suomessa.