Valtiopäivien avajaispuhe 8.2.2022

,

Arvoisa puhemies,

 

Onneksi olemme itsenäisessä maassa, joka ylläpitää koskemattomuuttaan ja vapauttaan – myös vapauttaan tehdä päätös sotilasliittoon kuulumisesta itsenäisesti omalta pohjalta. Tässä salissa jokaisen on syytä sisäistää, että suurvaltojen etupiirisopimusten estäminen on Suomen vapaudelle perustavaa laatua oleva lähtökohta.

 

Osaamme vaalia itsenäisyyttämme perinteisin keinoin, mutta olemmekohan ymmärtäneet, että vapauden vaaliminen edellyttää sitä suojaavan keinovalikoiman pitämistä ajan tasalla. On tuomittavaa, että valmiuslain rajaturvallisuutta koskeva uudistaminen on poliittisesti lähtöruudussa, vaikka tasavallan presidenttikin on vuosia korostanut sen tarvetta.

 

Hyvä hallitus, Kokoomus edellyttää, että näillä valtiopäivillä otamme parlamentaarisen valmistelun kautta ratkaisevat askeleet valmiuslain rajaturvallisuutta koskevassa uudistuksessa.

 

Arvoisa puhemies,

 

Aivan kaikissa asioissa hallitus ei suinkaan ole ollut toimeton. Nyt helmikuussa se on jo ehtinyt esittää lisäbudjettia, joka nostaa tämän vuoden velkaantumista vielä puolella miljardilla. Lisäbudjetin kohteet olivat sinänsä tarpeellisia. Mutta kestävä hyvä syntyy valinnoilla – ei velalla velan päälle.

 

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa vähensimme valtion menoja yli 2,5 miljardia euroa. Kohdensimme puoli miljardia teidän laiminlyömiin asioihin ja vähensimme velkaantumista puolellatoista miljardilla eurolla. On siis turha väittää, ettei vaihtoehtoja olisi.

 

Kysymys kuuluu miksi te, pääministeri Marin, ette kuitenkaan siirry vastuun ja valintojen tielle jatkuvan velkaelvytyksen sijaan? Vai tarkoittaako hyvän tekeminen teille sitä, että lisätään menoja velaksi velan päälle?

 

Arvoisa puhemies,

 

Velkaelvytykseen keskittyminen johtaa hyvän kierteen katkeamiseen. Työvoimapula on nyt pahin pullonkaula hyvinvoinnin lisäämiselle. TE-toimistoille oli joulukuussa ilmoitettu 91 000 avointa työpaikkaa. Siinä on kasvua vuoden takaiseen peräti 80 prosenttia. Samaan aikaan pitkäaikaistyöttömien määrä on entisestään kasvanut. Heitä on jo 107 000.

 

Ja mitä tekee hallitus. On jäämässä murto-osaan itse asettamastaan tavoitteesta. Talouspolitiikan arviointineuvosto laskee hallituksen työllisyystoimien parantavan julkista taloutta alle 500 miljoonalla eurolla, kun tavoite oli kaksi miljardia.

 

Arvoisa hallitus,

 

Minuahan te ette usko, mutta uskokaa asiantuntijoita. Arviointineuvoston mukaan työnteon kannustimet ovat heikentyneet. Työttömyysloukkuun jääneiden määrä on kasvanut kymmenillä tuhansilla teidän vahtivuorollanne.

 

Kokoomuksen toimenpiteet lisäisivät työssä olevien määrää yli sadalla tuhannella hengellä valtiovarainministeriön ja eduskunnan tietopalvelun laskennan mukaan.

 

Arvoisa valtiovarainministeri,

 

Te olette mahdottoman edessä. Jos meinaan ynnätään yhteen hallituksen puheita. Keskusta ei ole mukana hallituksessa, joka keimailee menokehysten toistuvan rikkomisen kanssa. Se lupaus tarkoittaa 370 miljoonan euron leikkauksia.

 

Kova savotta mille tahansa vaalivuoden budjettia tekevälle. Samaan aikaan muut hallituspuolueet ovat esittäneet yli miljardin euron lisäysvaatimukset ensi vuoden menoihin.

 

Miten +miljardi muuttuu -370 miljoonaksi – ollaan jännän äärellä.

 

Hyvä Suomen hallitus,

 

Tähän loukkuun teidän ei ollut pakko mennä. Neljättä vuotta toistamme, että älkää herran tähden laittako pysyviä palkkarahoja kertaluonteisen rahoituksen varaan. Todellako 1000 ammatillisen koulutuksen opettajaa tulee irtisanoa vaalikauden lopulla. Eihän siinä ole mitään järkeä. Tulette lisäämään ne rahat ensi vuodelle kuten pitääkin. Sen rahoittaminen kannattaa jo lisätä säästötarpeen päälle.

 

Entä niinköhän me yhdessä hyväksymme, että tieteen rahoitus kääntyy ensi vuonna rajuun laskuun? Ei tietenkään. Tutkimuksen ja tuotekehityksen panokset on päinvastoin käännettävä pitkäjänteisesti kasvuun. Se on varmistettava säätämällä T&K-rahoituslaki. Sekin 200 miljoonaa euroa teidän on löydettävä.

 

Näyttöjenne perusteella yhtälönne on umpikujassa. Mutta ei lopeteta synkistelyyn.

 

Olemme jo kolmena vuonna osoittaneet, miten budjetin voi tehdä kehyksiin ja samalla hoitaa tärkeät panostukset kunnialla. Vähennetään köyhyyttä työllä ja talouskasvulla. Silloin myös kouluihin ja vanhusten hoivaan riittää rahaa.

 

Se tosin vaatii rohkeutta uudistuksiin ja valintoihin kiihtyvän menotehtailun sijaan. Jos te ette tätä hahmota, tulee hallituksen erota ja antaa tilaa kestävän kasvun muutosohjelmalle.