100 Ruplaa on yksi euro – mitä ihmettä?

Pari huomiota viime päivinä paljon keskustelua herättäneisiin kysymyksiin Venäjästä, kun ruplan arvo on lähes puolittunut kolmessa kuussa:

1) Putin ei kaadu: 2/3 venäläisistä elää valuuttojen ja useimpien tuontituotteiden suoran piirin ulkopuolella. Vaikka sekä öljyn halpuus että Ukraina-jännite pysyisivät koko ensi vuoden väestö köyhtyy vähemmän kuin 1990-luvulla ja nyt voidaan ja osataan syyttää länttä. Pääministeri ja keskuspankin keula saattavat mennä vaihtoon. Moskovan ja Pietarin keskiluokka voi alkaa epäröidä mutta niin he tekivät vuosi sitten ennen Krimin saamistakin ja silloin kannatuksensa pohjillaankin Putin oli vakaasti ainoa varteenotettava poliitikko maassa.

2) Öljy-, valuutta- ja rahoitusshokki iskee Venäjällä investointeihin ja tuontiin. Jos tilanne jatkuu, Investoinnit tippuvat kymmeniä prosentteja ja tuonnissa Alfa Bank ennusti tänään jopa 50% romahdusta (pari päivää sitten vielä nollakasvua). Ikävä juttu meille suomalaisille: Venäjän vientiin voi tulla 1-2 mrd eur lisälovi. Se on 0,5-1% BKTsta, joten ihmettelen VMää, joka laski tänään ennustetta Suomesta vain 0,3% BKT:sta syyskuun ennusteeseen nähden. Rahoitus pitää nyt entistäkin useammin tuoda Venäjän kauppiaan kainalossa mukana, joten Finnveralla pitää olla sama iskukyky kuin Saksan Hermeksellä.

3) Tän iltainen 74 rub/eur voi olla lähellä illan öljyn hinnan mukaista keskipitkän ajan tasapainoa. Tämä arvio kertoo myös sen että tän syksyn syöksyssä dominoi öljyn hinnan 40% romahdus. Sitä kiihdyttävät lännen rahoituspakotteet, joiden takia venäläisfirmat joutuvat maksaan n 80mrd$ edestä valuuttalainoja pois ja sama raha käytännössä jää pois ruplan ostoista. En siis näe ruplan kehityksessä paljon muutosta jota voisi jäädä selitettäväksi pelolla uusista pakotteista, sodasta Ukrainassa tms. Muuta kuin sitä kautta että nyt ei jäädä odottamaan jospa öljy korjaantuu vaan ehkä tämä on osalle tasehallinnan pelureista hetki jolloin muut riskit Venjäjän loppuvuosikymmenen kehityksestä näyttävät niin hankalilta, että toimitaan kuin markkinatilanne jäisi pitkäaikaiseksi.