Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla
Vapauduttuaan ministeriauton takapenkiltä Kai Mykkänen on ehtinyt olla aktiivisesti mukana maatilan töissä Perttelissä.
Perttelin Inkereellä Alisuutarin tilalla tehdään sitä, mitä jokaisella viljatilalla puuhataan näihin aikoihin, kun kelit vain sallivat. Nyt puidaan kauraa. Mukana tilan töissä näkyy myös tuttu poliitikko, jolla vain harva tietää olevan yhteyttä maaseudulle.
”Ihan ensimmäisenä haluan korostaa, että olen tässä mukana apupoikana. En ala elvistelemään mitään, mitä en ole”, muistuttaa kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kiivetessään puimurin hyttiin ja tyhjentäessään sen lastin vieressä odottavan traktorin kärryyn.
Mykkäsen vaimon veli Kaapo Seppälä seuraa vierestä myhäillen ja toteaa siskon miehestä:
”Meidän työnjakomme on sellainen, että minä kerään viljaa pellosta ja Kaitsu ajaa sitä kuivuriin. Hyvin on sujunut.”
”Kaitsu” todellakin näyttää hallitsevan hommat.
”Vaikeinta on viljaimuriin peruuttaminen täyden kärryn kanssa”, tunnustaa entinen ministeri.
Alisuutarin tilan omistavat yhdessä Mykkänen vaimoineen, appiukko sekä vaimon veli.
Perttelin maatilan myötä Kai Mykkänen on päässyt tutustumaan maatilan töiden lisäksi myös metsäasioihin, jotka kiinnostavat espoolaissyntyistä miestä.
”Metsään liittyviä asioita olemme sopineet Kaapon ja vaimoni Annan kanssa suunnittelevamme yhdessä. Kyseessä on vielä uusi juttu, jota olemme käyneet vasta elokuussa läpi metsänhoitoyhdistyksen ihmisen kanssa.”
”Itse haluan tehdä ratkaisuja, jotka tukevat sekä kestävää kehitystä että puun kasvua. Taimikonhoitotöitä on luvassa ja ensiharvennettavaakin on odottamassa.”
Mies pohtii, että poliitikolle on hyvä tutustua maatilan ja metsänhoidon töihin omakohtaisesti.
”Omakohtaisten kokemusten kautta avautuu näkökulmia, joita ei muuten tulisi mieleen. Minulle on käynyt onni saada tällainen rikkaus elämääni.”
Entisen ministerin traktorilla ajelut on huomattu kylillä. Moni tulee juttelemaan.
”Kun on saanut keskustella naapureiden kanssa, eihän kukaan täällä elvistele tuloksella. Mutta ei täällä mitään luopumisen mentaliteettia ole. Karjapuolella työ on toki intensiivistä ja talous monella tiukalla. Mutta vahva tahto jatkaa suvun tilaa ja yrittäjyyden kulttuuri näkyy.”
Metsästykseen Mykkänen suhtautuu myönteisesti, vaikkei itse olekaan metsästäjä.
”Se on luonnollinen tapa kerätä ravintoa ja tärkeää myös taimikkotuhojen ja liikenneturvallisuuden kannalta.”
Vaikkei mies metsästäkään, luonnossa mies liikkuu usein sekä itse että perheen kanssa.
”Me poimimme perheen kanssa metsästä yhdessä marjoja ja keräämme sieniä. Saaristossa ollessamme on hienoa hakea verkoista päivällistarpeet. Lapset näkevät mistä ruoka tulee. Se on tärkeää.”
Kai Mykkästä voi pitääsinivihertävänä kokoomuslaisena. Hän kertoo innostuneena vihertävistä aatteistaan.
”En kannata tosiasioiden kieltämistä kuten esimerkiksi perussuomalaiset. Enkä toisaalta ajattelemattomien vaateiden esittämistä, kuten polttomoottoreiden kieltämistä kymmenen vuoden päästä. Sen sijaan tein edellisen hallituksen neuvotteluissa aloitteen kivihiilen käytön kieltämisestä, koska se on tehtävissä järkevästi ilman, että liian moni siitä kärsii.”
Mykkänen paljastaa pohtineensa lukiolaisena vihreitäkin, mutta ei pitänyt vihreää puoluetta parhaana kotina ajattelulleen.
”Minusta ei tullut aikoinaan vihreää, koska ympäristö ei ole mielestäni todellinen jakolinja. Vihreät teot ja niistä puhuminen eivät kuulu vain vihreälle liikkeelle. Ne kuuluvat jokaiselle kuluttajalle ja ovat kaikkien puolueiden asia. Vihreät ovat vain onnistuneet omimaan mielikuvan kestävästä elämäntavasta itselleen.”
”Minusta meidän sukupolvemme tehtävä on omilla valinnoillamme vaikuttaa niin, että emme aiheuta ympäristössämme korjaamattomia muutoksia. Että jätämme esimerkiksi Saaristomeren lapsillemme paremmassa kunnossa kuin se nyt on. Ympäristö on minulle samanlaista vastuuta kuin periporvarillinen vastuu taloudenpidosta. Jos sitä haluaa kutsua sinivihreydeksi, siitä vaan.”
Omassa arjessaan Mykkänen valitsee mieluusti ekologisia tapoja elää. Hän kannustaa jokaista miettimään omia tottumuksiaan liikkua, syödä ja lämmittää.
”Olemme esimerkiksi tietoisesti välttäneet viimeiset viisi vuotta vapaa-ajan lentomatkailua. Olemme lisänneet myös kasviruoan osuutta kotona, mitä pidän tärkeänä kasvatuksellisena valintana.”
Yhtenä tärkeimmistä valinnoista on omakotitalon lämpöpumppu, joka osaa ottaa huomioon sähkönkulutuspiikit.
”Kotimme lämmitysjärjestelmä optimoi lämmitystä niin, että huippukulutusten aikaan lämmitysjärjestelmä ei lämmitä. Jos mahdollisimman moni kotitalous tekisi samoin, kulutushuippujen aikaan ei tarvitsisi käynnistää kaikkein suuripäästöisimpiä öljyvoimaloita.”
Tärkeä valinta on myös autoilu. Mykkäsen perhe on ajanut viimeiset kuusi vuotta täyssähköautolla. Pitemmillä matkoilla joutuu miettimään tarkemmin missä pysähdytään lataamaan akkua.
”Meillä on vain yksi auto, jota käyttää pääsääntöisesti vaimoni töissä kulkemiseen. Minä käytän mieluiten julkisia ja polkupyörää.”
Polkupyörään liittyy uudenlaista vapauden tunnetta.
”Polkupyörällä ajaminen on osa vapautumisriittiä ministeriauton takapenkiltä. Kun tulet paikalla ministeriautolla, sinun odotetaan ratkaisevan kaikki mahdolliset ongelmat. Nyt jos tulen pyörällä tai bussilla huomaan sallivani itselleni välillä tarkkailijan roolin, mikä auttaa mietiskelemään luovemmin asioita.”
Mykkänen korostaa, että nämä asiat ovat olleet heidän perheensä valintoja, eikä hän tuputa samaa kaikille. Samalla hän kannustaa miettimään omaan elämään sopivia valintoja.
”En todellakaan ajattele, että jokaisen pitäisi heti luopua polttomoottorista, vaikka se onkin meidän perheelle sopinut. Meidän poliitikkojen on tehtävä vähäpäästöisistä valinnoista niin helppoja ja edullisia, että niihin siirrytään luontevasti. Sitä kautta uskon, että kaasu- ja sähköautotkin tulevat lopulta yleistymään.”
Keskustelu maatalouspolitiikasta lähtee vauhdikkaasti liikkeelle, kun viljakärry on saatu tuotua pellolta. Mykkäsen mielestä hallituksen pitäisi uskaltaa poimia Karhisen raportista tärkeimpiä kohtia toteutukseen.
”Tuettaisiin aktiiviviljelijöitä. Nykyinen järjestelmä ei kaikilta osin tue tervettä tilakehitystä. Hallitusohjelmassakin on kovat lupukset, että kansallisesti kompensoidaan eu-tukien leikkaukset. Tulemme vartioimaan, että tapahtuuko näin myös todellisuudessa.”
Mykkänen muistuttaa, etteivät maaseudun asiat ole vain keskustan reviiriä. Kokoomuksesta löytyy maatalouspolitiikan osaamista ja useita ehdokkaita maa- ja metsätalousministeriksi, jos sellainen paikka tulisi tarjolle.
”Suomen pitäisi käyttää nyt puheenjohtajakautta hyväksi ja ajaa proteiinituotannon vahvaa lisäystä Euroopassa. Etelä-Amerikan sademetsien tuhot pitää ottaa vakavasti ja nyt voisimme muuttaa omaa tuotantoamme vastuullisemmaksi. Ei hukata momentumia. Tämän ei pitäisi olla vain Jari Lepän pöydällä, vaan myös Antti Rinteen kiinnostuksen kohde.”
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja on huolissaan siitä, että talous on nyt vahvasti osoittanut merkkejä kääntymisestä laskusuhdanteeseen.
”Tässä näyttää käyvät niin kuin aiemminkin demokratiassa. Kun edellisen hallituksen aikaan talous on saatu kuntoon, nyt on tarve jakaa rahaa. Hyvää ollaan jakamassa yli 200 kohteeseen.”
”Eniten pieleen meni se, että tulevaisuusinvestoinnit ovat kääntymässä syömävelaksi. On luvattu esimerkiksi alle 25-vuotiaille ilmainen ehkäisy kolmeksi vuodeksi, mutta mitäs sitten? Ei ole investointeja teihin, rautateihin eikä korkeakouluihin. Tämä oli hallitukselta vain suuri silmänkääntötemppu.”
Mykkänen syyttää Rinteen hallitusta lyhytnäköisyydestä.
”Siinä kävi niin, että hallitusta ei saatu kokoon enää muuten kuin tuhlaamalla valtion omaisuuspotti. Myydään kolmella miljardilla valtionyhtiöiden omaisuutta ja käytetään juokseviin menoihin.”
Kokoomuksen ratkaisu olisi ollut siirtää valtion omistamia tuottoisia osakkeita suoraan korkeakouluille.
”Olisimme investoineet vähintään miljardi euroa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitukseen. Nyt niillä rahoilla tehdään ihan kivoja juttuja, jotka lämmittävät mieliä pienen hetken.”
”Loput kaksi miljardia olisimme sijoittaneet teihin ja ratoihin. Täällä Perttelissä näkee miten tärkeää yrittäjien ja tilojenkin jatkamiselle on nopea moottoritie Turkuun ja Helsinkiin. Vielä kun saataisiin se alle puolen tunnin juna Salosta Espooseen.”
Taantuman aikaan olisi Mykkäsen mielestä tärkeintä investoida tulevaisuuteen mahdollisimman elvyttävästi.
”Rahat pitäisi laittaa aitoihin työsuhteita ja yrittäjyyttä luoviin rohkeisiin muutoksiin. Nyt hallitus lisää lähes miljardilla eurolla pysyviä menoja velaksi. Suhdanne ei tule sitä pelastamaan.”
Harakan lupaama palkkatuki on Mykkäsen mielestä hyvä mutta mittakaavassa pieni juttu.
”Meidän pitää uskaltaa puuttua tulonsiirtoihin ja ansiosidonnaisiin päivärahoihin. Myös toimeentulotuen kannustinloukkuja pitää purkaa. Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, sillä aina jonkun kohdalle tulee heikennyksiä.”
Mykkänen antaa tulla Rinteen suuntaan täyslaidallisen:
”On edesvastuutonta Rinteeltä sanoa, että työttömyystukien muutokset on nakitettu työmarkkinajärjestöille. Yksikään ekonomisti ei usko, että sillä syntyy tuloksia. Hallitus ei aio tehdä tepsiviä työmarkkinauudistuksia. Tekevät vain jakopolitiikkaa eivätkä puutu järjestelmän ongelmiin muuttaakseen niitä.”
Artikkeli on julkaistu Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 14.9.2019
Aiheeseen liittyen kuvattiin myös video: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.506883