Natoon liittyminen on lähiaikojen tärkein tehtävämme
Emme voi luottaa siihen, että hallitsemme Venäjä-riskiämme yksinomaan viisaalla ulkopolitiikalla ja kansallisella puolustuksella.
Presidentti Vladimir Putinin häikäilemätön yritys Ukrainan kaappaamiseen on jo epäonnistunut. Venäjä aliarvioi Ukrainan armeijan reagointikyvyn, mikä esti Kiovan hallinnon vaihtamisen. Putinin hallinto on myös ollut sokea näkemään ukrainalaisten isänmaallisuuden nousun, joka näyttää estävän armeijan lyömisen ja maan miehittämisen. Näiltä osin tilanne muistuttaa paljon Stalinin virheitä talvisodan aikana.
Putin tuskin nöyrtyy perääntymään hyökkäystä edeltäneisiin asemiin, koska hän menettäisi kasvonsa. Kaikki muut vaihtoehdot tarkoittavat kärsimysten jatkumista Venäjällä ja Ukrainassa vielä pitkään.
Venäjän valtion maksuvalmius voi kestää näillä energiahinnoilla, mutta elämä Venäjällä taantuu 1980-luvulle. Sota kiihdyttää Venäjän talouden liukua Kiinan siirtomaaksi, vaikkei Kiina lähtisikään tukemaan Putinia näkyvästi.
Venäjän hyökkäys perustui yhden miehen suuruudenhulluuteen, mutta valitettavasti sodan motiivi kytkeytyy Venäjällä laajasti jaettuun suurvaltatraumaan. Länsivastaisuus ja venäläinen imperialismi ovat voimistuneet kiihtyvästi parikymmentä vuotta. Hyökkäys Kiovaan oli yllätys vain siksi, että se oli muutos Putinin kylmäveriseen riskienhallintaan. Georgian sota ja Krimin haltuunotto olivat kirurgisia, varmoja voittoja. Nyt on siirrytty epätoivoisempaan ja arvaamattomampaan vaiheeseen imperiumin restaurointiyrityksissä.
Ukrainan rooli Venäjän suurvaltatrauman sydämessä on erilainen kuin Suomen. Emme kuitenkaan voi Suomessakaan luottaa siihen, että hallitsemme Venäjä-riskiämme yksinomaan viisaalla ulkopolitiikalla ja kansallisella puolustuksella. Meidän täytyy maksimoida sotilaallinen kynnys ja puolustusvalmius arvaamattoman reaktion uhkaan.
Yksikään valtio ei ole uskaltanut hyökätä Nato-maahan. Pahan päivän sattuessa pärjäämme paremmin Nato-maana. Paha päivä on nyt konkretisoitunut enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen.
Natoon liittyminen on lähiaikojen tärkein tehtävämme. Yhteiskunnan laajan sitoutumisen varmistaminen on oikein ja tärkeää, kunhan se tehdään viivyttelemättä. Tulemme kokemaan ilmiöitä, joilla yritetään heikentää päättäjien uskallusta ottaa vastuu historiallisesta siirrosta. Sellaiseen painostukseen emme saa alistua.
Kai Mykkänen
kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 19.3.2022