Turusta pienikin ponnistaa

,

Kävin Turussa. Bayerilla (lääketehdas tuottaa vientiin menevää >700m€/v Turussa) ja Mayerilla (Turun telakalla täysi tilauskanta 2024 asti) oli kiinnostava keskustella siitä, miksi nämä saksalaiset ovat nyt löytäneet Suomen ja missä on pullonkauloja. (linkin takana kommenttejani)

Muuten, Turun telakan ihmeestä puhuu puoli Suomea ja syystä. Samalla terveyssektorin nousua on harva huomannut. Silti tässä on kymmenessä vuodessa käynyt niin, että mobiilitekniikan sijaan nimenomaan terveysteknologia on Suomen high-tech viennin suurin erä. Lääkkeiden vientikin on kasvanut roimasti, pääosin nimenomaan Bayerin kautta. Turussa Bayer tekee itse asiassa vuositasolla kaksi kertaa enemmän liikevaihtoa kuin telakka. Sekin on siis strategisen tärkeää, miten Suomen huipputason lääketieteellinen tutkimus, ainutlaatuiset terveystieto- ja geenipankit sekä insinööriosaaminen saadaan riittävin panoksin yhteen, jotta onnistumme skaalaamaan myönteisen harppauksen tällä rintamalla mahdollisimman suureksi.

Isojen firmojen rinnalla oli jälleen kiinnostava ajatustenvaihto osana ”Suomesta pienikin ponnistaa” -konseptiamme, missä tapaan aina eri kaupungeissa käydessäni, yleensä lounaan merkeissä, kymmenkunta vientiin tähtäävää pk-yrittäjää. Pullonkauloiksi miellettiin useimmiten ensimmäisten ulkomaisten asiakkuuksien löytäminen, etabloitumisen vaatimien investointien rahoittaminen ja osaamisen hankkiminen esim kansainvälisen kehitysrahoituksen hyödyntämiseen. Näissä auttamiseen panostamme Business Finland -uudistuksessa sekä ulkoministeriön uusilla kauppaa ja kehitystä yhdistävillä välineillä. Samalla oli kannustava kuulla kommenttia, että suomalaisilta suurlähettiläiltä oli saatu entistä sitoutuneempaa palvelua käytännön yritystoimintaan viimeisen puolen vuoden aikana! Hyvä jos teeman korostaminen alkaa hieman tuntua.

Ulkomaankauppaministeri Mykkänen: ”Osaavan työvoiman riittävyys arveluttaa ulkomaalaisia investoijia”

Bayer Turku

Meyer telakalla toimitusjohtaja Jan Meyerin kanssa